Ballonvossenjacht 2004 opnieuw groot succes

Vandaag vond opnieuw de Nationale Ballonvossenjacht plaats. Dit evenement, waarmee de Stichting Scoop Hobbyfonds natuurlijk een grote affiniteit heeft, trok ook vandaag weer enorme aandacht binnen het radiozendamateurisme, maar ook daarbuiten.

In zijn huidige hoedanigheid wordt de ballonvossenjacht georganiseerd door de Stichting V.R.Z.A. Radiokamp, een organisatie die van oorsprong behartigd is met de Radiokampweek op de Jutberg. Binnen het organiserende comité zijn nog steeds verschillende medewerkers van Stichting Scoop Hobbyfonds betrokken.

ballonvossenjacht2004_crewHet commandocentrum
De intensieve voorbereiding heeft dit jaar weer geleid tot een vlekkeloos verlopen jacht. In Maartensdijk was hiertoe het begeleidende commando centrum ingericht van waaruit de hele jacht werd gecoördineerd en de zendamateurs (deelnemend of niet) passief of actief deelgenoot konden zijn van de verschillende activiteiten. Het evenement mag dan weliswaar ballonvossenjacht heten, maar feitelijk is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot een multimediaal spektakel dat reeds ’s nachts om 0.00 uur begint.

Voor de gelegenheid wordt namelijk ieder jaar een bijzondere 2 meter repeater op 145.675 MHz opgebouwd in de Gerbrandi toren te Lopik die gedurende 24 uur actief is. Deze repeater heeft een unieke antennehoogte van maar liefst 350 meter boven NAP waardoor gedurende het weekend veel stations op grote afstand konden werken. De repeater wordt, samen met de repeater van Stichting Scoop Hobbyfonds PI2NOS op 430.125 MHz, door de organisatie gebruikt om enerzijds te communiceren met belangstellenden (al dan niet gepaard met een leuke QSL kaart) danwel informatie door te geven aan de jagende zendamateurs op de weg.

ballonvossenjacht2004_atvtxOok wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Amateur Televisie. Vanuit het commando centrum is een straalverbinding richting het ATV relais PI6ATV, ook alweer in de Gerbrandi toren te Lopik, beschikbaar waarmee sfeerbeelden te zien zijn, soms gepaard met de nodige hectiek. Verder werd eveneens informatie weergegeven via APRS zodat de locatie van de ballon ook op deze wijze zichtbaar werd gemaakt via het APRS netwerk.

Last but not least is het commando centrum ook weer voorzien van HF communicatie. Van oudsher werden reeds vele verbindingen gemaakt via 80 meter, terwijl dit jaar ook 20 meter voor het eerst in gebruik is genomen om amateurs op grotere afstand eveneens gelegenheid te geven een graantje mee te pikken. Gebruik van HF was overigens niet helemaal zonder gevolgen, want door de soms forse vermogens die gebruikt werden was APRS soms onmogelijk en kon van tijd tot tijd geen audio informatie overgedragen worden via ATV…

Internet krijgt een steeds belangrijkere rol gedurende het evenement. Helaas zijn veel zendamateurs vandaag de dag gebonden aan dit soort oplossingen door beperkte antenne situaties. Daarom had de organisatie alle mogelijke informatie beschikbaar gemaakt via internet. Zo bestaan er verschillende audio streams waarop men kan luisteren naar de repeater activiteiten, voorts een video stream waarop de PI6ATV activiteiten werden weergegeven. Verder stond de website http://www.ballonvossenjacht.nl bol van de actuele informatie gedurende de jacht zodat ook de gebruikers met een beperkte internetverbinding in de gelegenheid waren het evenement mee te maken.

ballonvossenjacht2004_atvanDe jacht
Uiteindelijk draait het hele evenement natuurlijk om die ene piepschuimen bal waarin behoorlijk wat techniek gehuisvest is. Daar waar vroeger een baken uitzond op 2 meter vanuit de sonde staat deze vandaag de dag bol van allerlei interessante snufjes. Het 2 meter baken bestaat natuurlijk nog steeds, inmiddels voorzien van een phone-kanaal waarmee de organisatie in de gelegenheid is om berichten via de sonde te verspreiden, die natuurlijk door alle jagende stations gehoord worden. Met een vermogen van 100 milliWatt is het baken vaak over grote delen van Europa te ontvangen.

Naast 2 meter is 3 jaar geleden tevens een 80 meter baken geintroduceerd. Dit heeft geleid tot een aanzienlijk omvangrijkere setup omdat aan de sonde twee lange draden van maar liefst 20 meter elk verbonden zijn. Dit baken is inmiddels op enorme afstanden ontvangen, en dat met een vermogen van slechts 1 Watt.

Verder herbergt de sonde nog een (uitsluitend voor de organisatie beschikbare) GPS ontvanger met telemetrie zender zodat een uitgebreide plot gemaakt wordt. De organisatie is hierdoor beter in staat om de ballon te volgen, en reeds op de bestemming te zijn zodra de sonde weer op aarde terechtkomt. Niet op de laatste plaats is er ook nog een Amateur Televisie zender in de Sonde aanwezig. Met een zendvermogen van 1 Watt worden prachtige beelden van de aarde gemaakt. Wanneer de sonde ongeveer zijn maximale hoogte bereikt van omstreeks 25 kilometer zijn zelfs de rondingen ervan reeds te zien. In het verleden is de sonde tot ver in Frankrijk (omgeving Bordeaux) reeds ontvangen.

ballonvossenjacht2004_settiDe jongste aanwinst in de sonde is eigenlijk een separate sonde op zich. Onder de grote bal waarin de vele verschillende technische snufjes gehuisvest zijn is nu een tweede kleine sonde aanwezig. deze huisvest een complete crossband transponder met een ingangsfrequentie op 70cm en een uitgang op 2 meter. Vorig jaar is deze transponder met veel succes gebruikt waarbij stations uit Duitsland, Frankrijk, Belgie en Engeland van deze airborn repeater gebruik hebben gemaakt…

Enkele interessante links:

Officiele website: http://www.ballonvossenjacht.nl
De eerste fotoreportage: http://www.pa1okz.com (updated 13-9-2004)
ballonvossenjacht2004_sonde