PI2NOS QRT!

PI2NOS is voor onbepaalde tijd uitgeschakeld…

Al verschillende keren is de PI2NOS vergunninghouder Stichting Scoop Hobbyfonds, geconfronteerd met misdragingen door radiozendamateurs en andere personen zonder registratiebewijs. Deze misdragingen hebben inmiddels zodanige vormen aangenomen dat de stichting het op dit moment niet in het belang van de radio amateurdienst acht om de repeater in de lucht te houden.

De directe aanleiding is het gegeven dat vandaag, zondag 22 oktober, zodanig veel ongewenst gedrag is waargenomen dat dit de gewone QSO’s in hoge mate heeft overstemd. Dit is geen uitzondering, met name in de weekenden vinden dergelijke situaties vaak plaats.

In de afgelopen jaren zijn door Hobbyscoop een reeks maatregelen genomen om dergelijk gedrag in te perken. Deze maatregelen hebben weliswaar effect bereikt maar inmiddels is de stichting tot de conclusie gekomen dat allereerst een groep radiozendamateurs niet in staat is om de radio-etiquette binnen enige redelijkheid te hanteren terwijl er daarnaast erg veel anonieme verstoorders zijn die te pas en te onpas verbindingen corrumperen. Hier zijn verschillende aanwijsbare oorzaken voor, maar aan deze discussie neemt wij als Hobbyscoop niet deel.

PI2NOS heeft in veel opzichten een grote bijdrage geleverd aan de radio amateurdienst. Niet op de laatste plaats was dit de eerste repeater die structurele verbindingen tussen noord en zuid mogelijk maakte op een gemakkelijke manier, maar ook was het de eerste continentale repeater wereldwijd. Daarnaast heeft PI2NOS enorm veel radiozendamateurs bewogen om opnieuw actief te worden en evenzoveel nieuwe radiozendamateurs aangetrokken. Al deze prachtige positieve zaken blijkt ook een duidelijke keerzijde te kennen.

Stichting Scoop Hobbyfonds beraadt zich momenteel óf en hoé nu met het experiment PI2NOS verder gegaan zal worden. De komende week zal de repeater in ieder geval uitgeschakeld blijven. Het is niet ons doel om de repeater definitief uit te schakelen maar verandering is nodig. Om deze gedachte te ondersteunen zal ‘de Daily Minutes’ van PA0ETE wel te horen blijven, echter, QSO is er helaas niet.

De stichting beseft zicht terdege dat door de inactiviteit van PI2NOS veel goedwillende radiozendamateurs benadeeld worden. De doelstelling is om mooie innovatieve experimenten voor de radio amateurdienst te faciliteren; Met PI2NOS is een technisch hoogstaande repeater gefaciliteerd die niet eerder geevenaarde mogelijkheden biedt. Helaas bestaat dit besef niet bij verschillende gebruikers. Wij vragen de Nederlandse radiozendamateur om begrip voor deze situatie.

Zodra verdere beslissingen genomen zullen we via hobbyscoop.nl hierover berichten.